Net voordat ik op 22 december aan mijn jaarlijkse leestiendaagse van De avonden begin, brengt de post het in een oplage van 69 exemplaren verschenen Betaalde liefde. De erotische woordenschat van Gerard Reve van Ton den Boon. Ik heb nummer 35.

Den Boon is hoofdredacteur van de Dikke Van Dale en uitgever bij De Weideblik dat zich — niet toevallig dus — specialiseert in boeken over taal (en kunst).

Overigens lijkt me ook die oplage van 69 exemplaren niet helemaal toevallig gekozen, hoewel aan dit getal, beter bekend als het Franse telefoonnummer soixante-neuf, ook wel ‘année érotique’ (Gainsbourg-Birkin), in het onderhavige boekje van 24 bladzijden geen lemma wordt gewijd.

Wel vinden we in het tweede deel ervan zeker tien door Reve gemunte synoniemen voor lichaamsopeningen (m/v): geheime opening, jongenskutje, liefdesgrot, publieke opening, vossenhol. Den Boon geeft er de vindplaatsen bij, dat wil zeggen: in het werk van Reve, niet in anatomische zin.

Ook het mannelijk deel kent bij Reve vele synoniemen. Den Boon wijst erop dat het vaak wordt voorgesteld als wapen. Hij noemt onder meer karabijn, liefdesgeweer, geluidloze liefdesloop en vuurmond.

Amusante lectuur.

Van Betaalde liefde. De erotische woordenschat van Gerard Reve zijn nog exemplaren à 10 euro bij de uitgever beschikbaar.

Wijs ik er in deze Reve-maand (de schrijver werd op 14 december 1923 geboren) nog op dat bij De Slegte het boek Gerardje. Notities van een Reve-liefhebber van Theodor Holman, een uitgave van Mets & Mets uit 2009, voor niet meer dan 7,90 euro van de hand gaat.