In de lokale Amsterdamse krant Het Parool vandaag een lang stuk van Jan Pieter Ekker over het afscheid van sterren bij recensies. Goed nieuws. Daarnaast wordt het boekenkatern twee pagina’s dikker. Dat is nog beter nieuws!

Sterren suggereren objectiviteit; ze wekken de indruk dat er harde kwaliteitscriteria bestaan waaraan je een kunstwerk kunt toetsen, waarna er automatisch een cijfer uitrolt. Maar drie sterren is niks.

Dus laten we de sterren voortaan weg en geven we onze recensenten nóg meer ruimte om de kunst te duiden, verbanden te leggen en gegronde interpretaties te geven. Om te bespreken, te duiden en te bevragen. Om te enthousiasmeren én om kritiek te leveren.

Voor film reserveren we vanaf volgende week woensdag 6 pagina’s in plaats van 4; het boekenkatern wordt vanaf half februari ook 2 pagina’s dikker, waardoor er ook weer plek komt voor jeugdliteratuur en buitenlandse literatuur.

Zonder sterren. Dat Het Parool gaat ontbreken in de sterrenopsommingen op posters en in advertenties nemen we voor lief. Onze recensies dienen in de eerste plaats de kunst en onze lezers, niet de marketingafdelingen van uitgevers en distributeurs.

(foto via NASA on The Commons, Flickr)