Wiet de Bruijn, daar was hij weer, als een duveltje uit een doosje, en zijn nieuwe taak is ‘Algemeen Directeur Shared Stories Group’. Daarvoor was hij directeur van de VBK Uitgeversgroep. De Shared Stories Group was tot vandaag VBK Beheer, maar gaat onder die nieuwe niksige paraplunaam (we moeten opeens heel erg denken aan Selexyz en Polare) Bruna, VBK Uitgeversgroep en Bookchoice. Want met de overname van de Bruna-winkels vandaag van PostNL en ING heeft het concern niet alleen de makers van boeken in huis, maar ook de verkopers. Die laatste blijven natuurlijk wel onafhankelijk staat in het persbericht:

Met de komst van de nieuwe eigenaar verandert niets aan de uitgangspunten voor het assortiment van Bruna, dat naast boeken bestaat uit tijdschriften, papier- en schrijfwaren, kantoorartikelen, wens- en cadeaukaarten en multimedia producten.

Aan de uitgangspunten zal misschien niet veel veranderen, waarschijnlijk wel aan soepelere inkoop en betere positionering van titels van de VBK Uitgeversgroep.

De schrijvers uit de VBK Uitgeversgroep houden zich voorlopig nog wat gedeisd, ook de schrijvers van Atlas Contact, die dit jaar al enkele stormen hebben doorstaan. Is deze overname in hun belang of zal de aankoop van de winkelketen die al jarenlang verlies maakt ook de uitgeverijen meeslepen in hun val?