Segway, als een kaars door het landschap

E-MILERS ELECTRIC VEHICLES
De Bloemendaal 5
5221 EB Den Bosch
+31 (0)88 – 012 30 00

Betreft: Open sollicitatie naar de functie van Segway Pelgrim

Beste Piet Kruijt,

Als kind stond ik geregeld op de handgrasmaaier van mijn ouders en dan droomde ik op die twee wielen over de stoep te rijden. Nu is het werkelijkheid geworden. Het bedrijf Segway (inmiddels E-milers) bevindt zich in de frontlinie van de mobiliteit. De Segway wordt gebruikt in city tours, de marechaussee vliegt er mee van de ene terminal naar de andere op Schiphol en kinderdagverblijven vervoeren de kleintjes met een soort Segway bakfiets, zag ik laatst. Het wordt tijd er nog een nieuwe dimensie aan toe te voegen. Ik wil de eerste Segway Pelgrim worden.

Reizen is een manier om ervaringen op te doen, de pelgrimstocht heeft de ervaring, het leerproces, zelfs als belangrijkste doel. Een van de beroemdste pelgrimstochten is die naar Santiago de Compostella. Die tocht is zo beroemd dat ze als een belangrijke toeristische attractie gezien kan worden, te vergelijken met de stierengevechten van Pamplona. Wat zoeken mensen die hem lopen? Over gebaande paden gesproken. En is het belangrijk dat je de tocht per se op eigen kracht doet? Wat gebeurt er precies als je op een Segway naar Santiago gaat? Het zijn allemaal vragen waar ik me tijdens deze reis mee bezig zal houden.

Op goeie dagen met voldoende elektriciteit in je apparaat, ga je als een kaars rechtstandig door het landschap. Ik denk dat het ook mooi is om een monnikspij te dragen misschien met een print van het bedrijfslogo. De mensen die ik passeer kunnen dan direct zien dat ik de Segway Pelgrim ben. Omdat ik veel sneller in de herberg ben dan de rest, wacht ik mijn lotgenoten op met warme thee. Wie het lijden beperkt, houdt tijd over voor andere dingen. Iedereen klaagt over blaren, maar daar heeft de Segway Pelgrim geen last van. Omdat hij relatief fit is kan hij zich ontpoppen tot een soort pelgrimscoach. Hij kan mensen aanmoedigen en waar nodig voetmassages geven.

Buiten de herberg zal ik een tent opzetten om biechtsessies te houden. Naast de tent wappert een fiere vlag met het Segway bedrijfslogo erop. In de tent vertellen mensen hun wandelverhalen aan mij en hun motivaties voor de tocht. Ik schrijf ze op om er een boek van te maken. Als tegenprestatie mogen ze dan zelf ook even een stukje op de Segway rijden en krijgen ze een foldertje mee.

Ik geloof overigens niet dat de Segway Pelgrim alleen maar voordelen heeft van zijn vervoermiddel. We moeten de Pyreneeën over en het is de vraag of hij dat trekt. Het is ook maar de vraag of er onderweg genoeg oplaadpunten zijn. Is je batterij leeg, dan wordt zo’n apparaat al snel een blok aan je been, of liever gezegd; een kruis dat je met je mee torst. En wat te denken van de trappen van de Kathedraal in Santiago de Compostella? Probeer die maar eens met een Segway op te komen. Nee, ook voor de Segway Pelgrim zijn er uitdagingen genoeg.

U vraagt zich af waarom dit voor uw bedrijf van nut kan zijn? Welnu, een bedrijf dat zijn eigen zelfspot organiseert, straalt zelfvertrouwen uit en dat zal het hippe imago ten goede komen. Het grote probleem van Segway is namelijk dat het een nogal ‘corporate’ karakter heeft. Segway is niet hip en creatief, daar kan met dit project verandering in komen. Kent u die beroemde reclame waarmee Volkswagen in de jaren zestig de Kever in Amerika aan de man bracht? Er was een vooroordeel in de VS dat Volkswagens snel stuk gingen. Dat vooroordeel werd in de reclamecampagne bevestigt. Lemon, of te wel Prul stond er onder een foto van een Volkswagen Kever. Ja, de Volkswagen staat gemakkelijk stil in de sneeuw, was de boodschap, maar het is beregezellig daarbinnen. De reclame heeft er voor gezorgd dat er duizenden Volkswagen Kevers in Amerika werden verkocht.

We maken de Segway minder perfect en minder corporate en daardoor wordt het vervoermiddel aaibaar. Dan sta ik weer eens liftend langs de kant van de weg met een lege accu en wordt ik door een tractor meegenomen. We zien de Segway tussen het hooi in een aanhanger. Dat is de romantiek die je als bedrijf wilt uitstralen: Segway, je hebt er niks aan (in de Pyreneeën), maar het is wel gezellig want je komt aan tafel bij boerenfamilies.

Aarzel daarom niet. Voor een schamele vijftigduizend euro maken we een lowbudget internet documentaire. Segway wordt onsterfelijk. Ik hoop dat u snel tot het besluit zult komen om met mij in zee te gaan. Niet alleen vanwege mijn financiële situatie. Ook om mijn relatie te redden zou het goed zijn een tijdje op pelgrimstocht te gaan.

Vriendelijke groeten, Bram Esser

Afbeelding: https://www.pexels.com/photo/four-man-on-mountain-667236/https://www.pexels.com/photo/four-man-on-mountain-667236/