‘Volleerd schrijver in 365 dagen!’ staat er voorop de scheurkalender Schrijven is scheuren die verzorgd is door Marja Pruis, Joost de Vries & Kees ’t Hart, recensenten van De Groene Amsterdammer. Ik schrok een beetje van die quote, want die is ironisch en dat mag vast niet van Joost de Vries. Maar als je de scheurkalender doorbladert dan valt de polemische toon en vooral de humor op.
Op de datumkant van de blaadjes staat steeds een quote van een schrijver of van een zanger zoals Bob Dylan of de Nederlandse hoop voor een Nobelprijs Guus Meeuwis. Op de achterkant staat een stukje over de auteur en/of de inhoud van het citaat.
Neem vrijdag 28 september, op de voorkant van het blaadje staat:

Kut, denk ik. Kut. Wat nu als Eva een soa had? Een jattende hoer in Praag: wat is de kans dat ze dat niet heeft? En nu heb ik haar kutvocht geproefd. De bacteriën zijn binnen. En mijn horloge is verdwenen. Hoeveel kutter kan de avond worden?
Philip Huff

En op de achterkant:

De literatuur hoeft niets natuurlijk, liever niet. Geen engagement, geen goede doelen, geen straatrumoer, geen azc’s, geen werkeloze mijnwerkers, geen eenzame dementerenden, geen Zwarte Pieten, geen genderbenders, geen huiselijk geweld. Gewoon een goed boek schrijven is voldoende. Maar als een schrijver dan toch ineens een stukje engagement in zijn boek stopt, tussen de vrolijke scènes, dan mag dat best enige waardering krijgen. Het oeuvre van Philip Huff (1984) is één grote anti-soareclame, hoe meer zijn personages neuken, hoe ongelukkiger ze worden. Het wordt hoog tijd dat het Letterenfonds hem het Gouden Chlamydia Stipendium toekent.

Uiterst vermakelijk zijn ook de recensentenclichés die deze recensenten onder de loep nemen: ‘Magnum opus = zijn dikste boek.’ Of de gehoorde uitspraken tijdens het juryberaad voor weer een grote literaire prijs: ‘In wezen is dit een veredelde column.’

Een betere schrijver word je niet van deze kalender, een betere lezer denk ik wel. Nog snel kopen voor het nieuwe jaar begint!

Coen Peppelenbos

Signalement: Marja Pruis, Joost de Vries & Kees ’t Hart – Schrijven is scheuren. Das Mag, Amsterdam. € 15,-

Door een conflict met Bol.com is het papieren boek niet daar te verkrijgen, wel in de gewone boekhandel, zoals hier of bij de uitgeverij.