De Gouden Ganzenveer gaat dit jaar naar Antjie Krog. Dat heeft oud-kamervoorzitter Gerdi Verbeet vanmorgen bekend gemaakt in het programma De Taalstaat (zier hier voor radio met bewegend beeld). Krog reageerde verheugd aan de telefoon, let vooral op de spontaniteit van het geheel, met een mengsel van ‘verbijstering, ontroering en opgelucht eigenlijk’.

De Gouden Ganzenveersite schrijft:

De Zuid-Afrikaanse Antjie Krog (1952) is een gelauwerd dichter, schrijver en academicus. Krog debuteerde in 1970 op achttienjarige leeftijd met de dichtbundel Dogter van Jefta. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de belangrijkste dichters van Zuid-Afrika.

Haar poëzie is persoonlijk, zintuiglijk en sterk geëngageerd: Krog dicht over het moederschap en het ouder worden, maar ook over de diepe verbondenheid en de worsteling met de ongelijkheid en het racisme in haar land. Krog kreeg bekendheid in Nederland door haar vele optredens bij Poetry International, de Nacht van de Poëzie en het festival Winternachten. Talrijke poëzieliefhebbers raakten in de ban van haar ongewone, ontroerende en klankrijke poëzie.

De Gouden Ganzenveer is een sjiek de friemel-prijs van een stel notabelen die elk jaar een leuke literaire avond willen. Daarvoor in ruil krijgt de winnaar een ganzenveer van goud op een blokje.

De bundels van Antjie Krog worden uitgegeven door uitgeverij Podium. Op donderdag 19 april neemt zij de Gouden Ganzenveer 2018 in ontvangst.