Psychiater Bram Bakker loopt naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek leeg in het magazine van de Volkskrant deze ochtend. Hij praat er onder meer over de zelfmoord van Joost Zwagerman en Rogi Wieg en zijn uitspraken zijn nogal onthutsend, want hij gooit allerlei privé-zaken in de openbaarheid, met daarbij een nogal megalomane rol voor zichzelf, alsof hij de zelfmoord had kunnen tegenhouden: ‘Had nog even gebeld man, dacht ik steeds.’ Het aanstaande vaderschap van Zwagerman was een van de factoren die zijn leven bemoeilijkten, volgens Bakker.

Maar kijk, als iemand depressief is, ziet-ie overal tegenop. En in dat licht zag Joost ook echt op tegen weer een jong kind. Niet omdat hij niet van zijn vriendin hield of omdat hij dat kind niet wilde, maar omdat hij dacht: kan ik het wel? […] zijn moeder wilde graag dat hij Zwagerman zou heten, maar dat was nog niet geregeld. Dus kreeg het jongetje in eerste instantie haar achternaam. Of de angst voor het vaderschap de doorslag heeft gegeven uit het leven te stappen, weet je niet.

Door het zo te stellen, houd je in ieder geval de mogelijkheid open. Fijne manier om de zoon van Zwagerman op die manier al met een vroeg trauma op te schepen.

Bij Rogi Wieg weet Bakker het ook beter dan de vrouw van Wieg.

Rogi’s vrouw was een voorstander van die euthanasie. Dat was ook waarom Joost problemen met haar had. (…) Kijk, die weduwe van Rogi is boos op me omdat ik het er niet mee eens ben, maar ik kende Rogi als iemand die heel diep kon zitten, en toch altijd weer een bocht nam waarna het weer een tijdje goed ging. Hij veranderde met enige regelmaat van partner en dan ging het ineens weer.

Ja, dat had Rogi Wieg natuurlijk moeten doen, een andere partner nemen! Voor de krant is dit interview door Nathalie Huigsloot natuurlijk prachtig, maar voor de families van de betrokkenen is dit uit de school klappen bijzonder pijnlijk, helemaal als de psychiater zichzelf erop laat voorstaan dat hij de zelfmoorden had kunnen voorkomen. Maar ja, hij sprak nu als vriend.

Ander nieuws uit dit interview: Bram Bakker gaat zelf scheiden.

Lees het hele artikel hier (€) na of koop de krant.