Toch nog even het eindejaarsgesprek teruggeluisterd dat Max van Weezel voor Met het oog op morgen voerde met Hans Blom en zijn zoon Onno. Natuurlijk komt ook het gedoe rond het proefschrift van Onno Blom aan de orde. Hans Blom, oud directeur van het NIOD, vond de aanval op zijn zoon via NRC Handelsblad ‘intellectueel buitengewoon oninteressant’. De kwestie had volgens hem meer te maken met ‘methodische heerszucht’ en ‘onverdraagzaamheid’.

Onno Blom zegt in het gesprek dat hij zich ook niet goed kon verdedigen:

Ik werd niet aangevallen, het was de procedure die werd aangevallen. (…) Ik had ook het idee dat NRC Handelsblad had gedacht dat ze echt met wetenschapsfraude, dat ze dat op het spoor waren. Dat er echt gesjoemeld was. Vlak voor publicatie wisten ze dat het niet zo was en zo eindigt het eerste stuk ook al, maar ja, toen was het spel al op de wagen en toen gingen we door want het boek was een succes et cetera.

In het gesprek ontvouwt Onno Blom ook zijn plannen voor een volgend project: een boek over zijn grootvader en overgrootvader. De eerste zat bij het verzet en brak met het gezin waaruit hij voortkwam omdat zijn vader bij de NSB zat. Het is de bedoeling volgens Onno Blom ‘dat mijn vader dat uitzoekt en dat ik het opschrijf.’

Luister het hele gesprek hier na.

Nog een klein saillant detail. Het gesprek is op zaterdagmiddag opgenomen. In de laatste Nieuwsshow van afgelopen zaterdag werd door presentator Jan Mom gezegd dat vaste recensent Onno Blom ‘wegens ziekte’ niet aanwezig kon zijn bij het laatste gesprek met de recensenten.