Rietdekker

Zantingh Rietdekkers B.V.
Jan Haarstraat 4a
7927 TC Alteveer

Betreft: leerling rietdekker

Beste Arend Zantingh,

Graag wil ik mij aanmelden als leerling rietdekker. Zoals u zelf op uw website schrijft behoort het altijd tot de mogelijkheden om intern een opleiding te volgen. Rietdekken leer je nou eenmaal het beste in de praktijk. Mijn moeder zag ooit op tv een documentaire over rietdekkers en dacht daarbij direct aan mij. Zolang ik mij kan herinneren heeft ze het er al over. Ik ben dyslectisch en klim ook graag in bomen, dus het leek haar een ideaal beroep voor haar eerst geboren zoon.
Maar zoals dat hoort in een Griekse tragedie, en in het puberbrein, probeerde ik mijn lotsbestemming te ontlopen en wilde ik mijn eigen wegen gaan. Dat waren uiteraard dwaalwegen die mij in het geheel niet verder hebben gebracht, dat zie ik inmiddels wel in. Ik ben de veertig gepasseerd, maar het is nooit te laat om je moeder gelukkig te maken, toch?

Volgens mijn vriendin Nicolette de Vries lijdt ik aan een nooit afgesloten Oedipus complex. Ze vindt dat ik mijn moeder altijd op een voetstuk plaats en geen kritiek op haar duld. Misschien heeft ze gelijk, daarom is het des te belangrijker dat ik het vak van rietdekker ga uitvoeren, alleen op die manier kan de relatie met mijn moeder en met Nicolette weer normaliseren. Ze legt me dan ook geen strobreed in de weg bij mijn keuze voor dit vak, of ambacht moet ik zeggen. Dat vind ik een mooi begrip; ambacht. Het drukt iets lichamelijks uit. De Rietdekker werkt vanuit zijn lichaam. Zijn spieren weten nog beter hoe het moet dan zijn hoofd. Dat is precies wat me eraan bevalt en waarom het belangrijk voor mijn persoonlijke ontwikkeling is.

Je zou kunnen zeggen dat het rieten dak de meest erogene zone van het huis is. Zo’n dak laat zich in tegenstelling tot de muur en de ramen kietelen door de omgeving. Een normaal dak met dakpannen wil zich alleen maar afschermen voor de buitenwereld. Het rieten dak laat de sappen van de natuur binnen sijpelen. De rietdekker behoort overigens eerder tot de wereld van de kappers dan tot de bouwwereld. Een kapper werkt met het meest erotiserende materiaal van de mens; zijn haar. Ik wil niet zeggen dat kale mensen niet erotiserend kunnen zijn, maar die moeten ongetwijfeld harder werken om in de smaak te vallen (of misschien hebben ze hele mooie nagels, het haar van onze voeten en handen).

Wat de haarband is voor een kapsel dat is de dakvorst voor het rietdak. Met dien verstande dat een dakvorst wel wat belangrijker is dan een haarband. Mijn voorkeur gaat uit naar de Normandische dakvorst. In plaats van gebogen dakpannen op de nok, wordt er klei met riethaksel aangebracht. Daar groeien dan weer allemaal plantjes op zoals vetplantjes, irissen en daklook, waar bijtjes en andere insecten op afkomen. Je creëert zo een levend dak en daarmee maak je de overgang tussen huis en landschap in feite nog zachter, het huis is zelf een beetje landschap geworden. Het is ook nog heel functioneel. De planten zuigen namelijk het vocht uit het riet.

Ik moet toegeven dat ik geen liefhebber ben van zonnepanelen. Een zonnepaneel is een woestijn, een vorm van littekenweefsel waar niets op groeit. Dat noemen ze dan duurzaam, omdat de gouden stralen van de zon geoogst kunnen worden die anders maar voor niks van het dak afketsen. Noem mij maar een conservatief, maar ik vind dat we de dingen wat meer met rust moeten laten.
Laat een dak een dak zijn en ga daar niet ook nog eens een energie fabriekje van maken. Een dakgoot met een regenpijp en een regenton is wat mij betreft duurzaam genoeg. Je maakt toch ook geen dynamo aan je been vast zodat je bij ieder willekeurig wandelingetje energie kunt opwekken? Dan haal je toch volledig alle poëzie uit zo’n wandeling? Met een dak is het net zo. Een zonnepaneel levert weliswaar zonne-energie op, je haalt tegelijkertijd alle poëzie uit het dak.

Riet kunnen we beschouwen als het kaviaar onder de dakbedekking. Zoals kaviaar ooit het voedsel van de armen was en nu door de rijken wordt gegeten, zo was ook het rietdak ooit de goedkoopste en normaalste soort dakbedekking die men zich kon voorstellen. Nu kunnen alleen de rijken het betalen. Dat vind ik ook een aantrekkelijk uitgangspunt. Het betreft hier fysieke arbeid, maar in tegenstelling tot veel andere fysieke beroepen, kan de rietdekker een aardige boterham verdienen.

Graag kom ik bij u in de leer als onderdeel van mijn emotionele volwassenwording. Ik wil ook graag meedenken over hoe we het rietdekken kunnen uitbreiden naar andere objecten. Er zijn meer zaken die verzacht zouden moeten worden ten opzichte van het landschap. Zou het niet ook goed zijn om bijvoorbeeld de streekbus met riet te dekken? Zodoende kan de streekbus zich in positieve zin onderscheiden van de stadsbus. Zantingh Rietdekkers BV kan beroemd worden in Groningen en Drenthe door als eerste in de geschiedenis een streekbus met een rieten dak uit te rusten. Mocht het bij een bus blijven dan is dat toch een hoop mooie reclame.

Ik hoop dat u mij uitnodigt voor een gesprek en dat u mij de kans geeft mijn moeder gelukkig te maken.

Vriendelijke groeten, Bram

Afbeelding: https://pixabay.com/en/entrepreneur-craft-reed-davis-reed-649245/