Curtis Dawkins, wiens literaire debuut, de verhalenbundel The Graybar Hotel, een onverwacht succes was, moet negentig procent van zijn royalty’s afstaan aan de staat Michigan. De minister van Justitie van de staat in het Amerikaanse Midden-Westen wil dat de schrijver op die manier bijdraagt in de kosten van zijn detentie. Dawkins (nu 49) werd in 2005 tot levenslang veroordeeld wegens moord.

Het boek verscheen eind vorig jaar in het Nederlands bij Holland Diep. Lees wat Guus Bauer erover schreef.

Volgens The New York Times begon Dawkins een jaar na zijn arrestatie met het schrijven van verhalen op een typemachine die zijn ouders hem hadden gestuurd. De literaire uitgeverij Scribner bood hem in de zomer van 2016 een voorschot van 150.000 dollar.

De schrijver wilde een deel van het geld in een fonds storten voor de studies van zijn drie kinderen. Op last van Justitie in Michigan zijn de inkomsten uit de royalty’s bevroren. Volgende week is een hoorzitting over deze zaak. De gevangenschap van Dawkins sinds 2005 is door de staat begroot op 372.000 dollar. Dawkins vertegenwoordigt zichzelf omdat hij zich geen advocaat kan veroorloven.

Michigan is een van de meer dan veertig van de vijftig Verenigde Staten die gevangenen kunnen dwingen om voor de kosten van hun opsluiting te betalen. Een broer van het slachtoffer van Curtis Dawkins vindt dat je vanuit de gevangenis helemaal niet zou mogen publiceren. Eventuele inkomsten zouden naar de familie van het slachtoffer moeten gaan.

Dawkins bestrijdt zijn veroordeling niet. Hij zegt dat hij is gaan schrijven om zijn verblijf in de gevangenis enige zin te geven. Aan The New York Times liet hij weten dat hij werkt aan een dystopische roman die zich afspeelt in een ondergrondse gevangenis in Michigan waar gedetineerden in winterslaap worden gehouden. Hij hoopt dit boek te zijner tijd ook weer te kunnen publiceren.