Het moet voor uitgeverij Pluim (de nieuwe uitgeverij van Mizzi van der Pluijm) een feestelijk moment zijn: de eerste uitgave van de uitgeverij. De eer is aan P.F. Thomése die met zijn roman Ik, J. Kessels een nieuw avontuur over zijn antiheld Kessels op de markt brengt.

Maar op social media wordt de uitgave hard aangepakt. Het begint op de Facebook-pagina van Arie Storm (tot voor kort Parool-recensent). Storm deelde het volgende bericht op zijn pagina:

De reacties op het bericht zijn niet mals. Een kleine bloemlezing, waarin ook stuitende informatie voorbijkomt over de mate waarin de roman is ingekocht door de boekhandels in het land. Meteen wordt ook duidelijk dat de onderstaande quotes onbruikbaar zijn voor de achterflap als de tweede druk er komt…

Rik Zaal:

OMG, zo heet dat toch?

Jan Zandbergen:

Dit is de kwadratuur van politiek correct. Of het is logaritmische ironie. In elke zin moet kennelijk overbodig jargon. Het fragment zou in twee incorrecte zinnen kunnen. Sander Blom had alles tussen ‘maar’ en ‘ging’ eruit gehaald.

Karel ten Haaf:

Mijn God zeg. Een slap aftreksel van Brusselmans.

Paul Sebes:

Wat een vreselijke alinea van een vreselijke schrijver. Gelukkig zijn er maar 311 exx uitgeleverd aan de boekhandel in de eerste week, volgens gfk. En dus nog minder verkocht.

Chrétien Breukers:

Stijl is alles, maar soms niet alles.

Herman Stevens:

Misschien zou Frans ’s moeten ophouden aan steeds datzelfde plekje te krabbelen. Verder vind ik het een uitstekende schrijver. Een redacteur had “type stereotypie” nooit moeten laten passeren.