De Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa wijt de gewelddadige dood van meer dan honderd journalisten in de laatste tien jaar in Mexico aan de door hem veronderstelde toegenomen persvrijheid in dat land. De Nobelprijswinnaar van 2010 heeft zich met uitlatingen in die trant op een online-radiozender de woede van Mexicaanse journalisten op de hals gehaald. Zij wijzen erop dat Mexico op plaats 147 staat van de World Press Freedom Index, wat niet erg hoog is op een lijst die 180 landen telt.

Alleen vorig jaar al werden in Mexico twaalf journalisten vermoord, net zoveel als in Syrië. Tegenover de bekende journaliste Carmen Aristegui zei Llosa in een telefonisch interview: ‘Het feit dat meer dan honderd journalisten werden vermoord, is voor een groot deel te wijten aan de tegenwoordige persvrijheid, waardoor journalisten dingen kunnen zeggen die voorheen niet waren toegestaan. De drugshandel speelt hierin absoluut een centrale rol.’

Volgens persvrijheid-watchers veroorzaakt de overheid in Mexico meer problemen voor journalisten dan drugshandelaren. Op Twitter wordt de schrijver verweten dat hij geen enkel medegevoel toont voor de vermoorde journalisten en dat hij zwijgt over de misdaden die worden begaan door machthebbers.

Ook baarde Mario Vargas Llosa, die volgende week 82 jaar wordt, opzien met de opmerking dat het feminisme de grootste vijand is van de literatuur.

Wie het Spaans machtig is, kan Llosa zijn opmerkingen over persvrijheid en de gevolgen daarvan hieronder volgen vanaf 37’45”. U wordt doorgestuurd naar YouTube.