Uit een advertentie in de Volkskrant blijkt dat de oud-redacteur van De Bezige Bij Oscar Timmers, die als schrijver opereerde onder de naam J. Ritzerfeld op 86-jarige leeftijd is overleden. Ritzerfeld schreef onder meer De Poolse vlecht, Italiaans Concert en Grensovergang Oestiloeg. Ritzerfeld schreef een hecht oeuvre met boeken die nauw aan elkaar gehecht waren. Ritzerfeld was de echtgenoot van schrijfster Lizzy Sara May.

In een interview in De Revisor vraagt J. Heymans hem naar zijn nalatenschap:

Het testament van Ritzerfeld bestaat uit twee trilogieën. De poolse vlecht, het sluitstuk van de eerste trilogie, is een ijzingwekkend boek. Daarvóór liggen dan nog De amazone en De paardendief, niet de evenwichtigste van het zestal, maar wel met de mooiste, de verhevenste liefdespagina’s. Grensovergang Oestiloeg, de eerste novelle van de tweede trilogie, is van a tot z een schroeiend liefdesverhaal. Italiaans Concert is een ziekelijk boek. En Zee van Marmer is letterlijk de dood. Het speelt in het schimmenrijk, te midden van dode personages. De novellenreeks overtreft De poolse vlecht niet in waarde – dat mag ook niet – maar het zijn geslaagde aanhangsels bij het moederlichaam. De navelstrengen zijn als het ware nog zichtbaar.
De mannelijke personages in die boeken streven, hunkeren zelfs naar afwezigheid in de vorm van zelfvernietiging. Vlak voordat ze in hun streven worden beloond, geven ze – in een flits – gestalte aan aanwezigheid. Dat is in Zee van Marmer definitief gelukt, eenvoudig omdat het moest lukken. Vandaar dat de cyclus is voltooid, het schrijverschap van Ritzerfeld beeïndigd.