Ingrid Glorie krijgt dit jaar de Vertaalengel. Glorie is hoofdredacteur van het Maandblad Zuid-Afrika en een van de oprichters van de Leeskring van het Zuid-Afrika Huis. Glorie organiseert taalfestivals en taalweken zoals bijvoorbeeld de Week van de Afrikaanse Roman. ‘Omdat ze weet hoe belangrijk het contact tussen schrijver en vertaler kan zijn, regelt ze ontmoetingen tussen schrijvers en vertalers in de vorm van debatten of vertaalworkshops’, aldus de jury. De Vertaalduivel gaat dit keer naar Uitgeverij Van Dale van het Groot Woordenboek der Nederlandse taal. De jury: ‘Hoewel de waardering voor de woordenboeken groot blijft, is de forse prijsverhoging voor de jury een reden om Van Dale de Vertaalduivel 2018 toe te kennen.’

De Vertaalengel en de Vertaalduivel worden jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een bijzondere bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van vertaald werk of de positie van de vertaler en aan een persoon of instelling die meer had kunnen doen voor het vertaalvak. De jury bestond dit jaar uit vertalers Hero Hokwerda, Elly Schippers en Rob van der Veer. De prijzen worden op 26 maart tijdens de Vertaalslag uitgereikt.

Zie ook