Crowdfunding

Ik luisterde in het cafégedeelte van de Machinefabriek, de thuishonk van het Noord Nederlands Toneel, naar een lezing over crowdfunding van het platform ‘Voor de kunst’. Sinds de overheid minder cultuur financiert proberen kunstenaars en schrijvers steeds vaker geld via particulieren op te halen. De uitgeverij waarbij ik betrokken ben wil een boek over een kunstenaar uitgeven, dus zaten de schilder en ik te wachten op tips van een jonge marketingvrouw die ons allerlei trucs aanleerde. Crowdfunders willen een tegenprestatie voor hun geld. Zo vinden crowdfunders het fijn als ze hun eigen naam terugzien. Heb je een tentoonstelling dan is het goed om de namen van alle donateurs op een muur te zetten. Voor zo’n muur was het drukker dan voor de muren met kunst, vertelde de vrouw. Maak je een boek, dan reserveer je één bladzijde voor de namen van de geldgevers. Het was een informatieve ochtend al moest ik me soms door het opgelegde enthousiasme heen bijten. ‘Niet vergeten: in crowdfunding zit ook het woordje fun!’

Een paar keer per jaar doe ik mee aan crowdfunding’ via ‘Voor de kunst’. Je helpt de kunsten en tegelijk heb je een aftrekpost voor de belastingen. Dat laatste klopte niet meer zei de vrouw met enige spijt in haar stem; zij waren hun ANBI-status kwijtgeraakt. Als de belastingdienst een organisatie niet meer tot de algemeen nut beogende instellingen rekent dan komt het dus echt op je kunsthart aan.

De afgelopen week heb ik een vrouw geadopteerd voor 100 euro. Dat klinkt alsof ik een haremmarkt heb bezocht, maar ik heb meegeholpen om het boek 1001 vrouwen in de 20ste eeuw mogelijk te maken, een vervolg op 1001 Vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis, waarin samensteller Els Kloek vrouwen hun verdiende plaats in de geschiedenis geeft. Ik wilde een schrijfster. Omdat Rascha Peper, Anna Blaman en Doeschka Meijsing al geadopteerd waren, koos ik voor Carry van Bruggen die nog wees was. Omdat ze onder naam Carolina Lea de Haan in de lijst stond, was ze blijkbaar niet opgevallen onder de crowdfunders. Als tegenprestatie krijg ik straks het boek, een gadget, een uitnodiging voor de presentatie én een naamsvermelding in het boek. De stichting had ook nog een ANBI-status. Een goed doel en een aftrekpost: fun!

Coen Peppelenbos