Gisteren werd bekend dat de juryleden van de Harland Award Boekprijs de boeken die genomineerd waren van onvoldoende kwaliteit vonden. Dat zette natuurlijk kwaad bloed bij de genomineerden. Op zijn Facebookpagina schrijft Joris van Leeuwen (die achter het pseudoniem J. Sharpe schuilgaat) dat de genomineerden morgen niet aanwezig zullen zijn bij De dag van het Fantastische Boek.

Gisteren kwam naar buiten dat de prijs niet uitgereikt zal worden. Dit is niet alleen een dolk in de rug van ons, maar van iedereen die ons genre een warm hart toedraagt, van alle schrijvers die fantastische verhalen schrijven, lezers die daarvan genieten en uitgeverijen die de schrijvers een kans geven die zij verdienen.

Blijkbaar is hetgeen ik schrijf niet goed genoeg voor een kleine groep mensen die zichzelf hebben uitgeroepen tot de kenners. Zij zeggen het beste voor te hebben met ons genre, maar trappen het iedere keer weer de grond in. Het heeft geen uitleg nodig dat ik en mijn mede genomineerden hier ontzettend boos om zijn. Niet alleen om de persoonlijke schade die we hebben opgelopen, maar ook om de schade die iedereen in ons genre hierdoor oploopt.

Ik voel me voor lul gezet door de organisatie. Eerst vertellen ze ons en de rest van de wereld dat we naar hun mening een “goed boek” hebben geschreven door onze boeken op de shortlist te plaatsen, om vervolgens in hun statement te vertellen dat we niet voldaan hebben aan de “kwaliteitseisen.”

Van Leeuwen reageert ook nogal persoonlijk op jurylid en oud-winnaar Auke Hulst om aan te geven dat de opvattingen over wat een goed boek is nogal uiteen kunnen lopen:

Als voorbeeld: de boeken van meneer Hulst zijn literair en goed geschreven, maar ik kom niet door zijn boeken heen. Er gebeurt te weinig en er zit geen vaart in.

Van Leeuwen vraagt zich af of dit wellicht het einde van de prijs betekent:

Ik kan me zo voorstellen dat dit de laatste editie was van de Harland Awards Boekprijs, althans voorlopig, al hoop ik van harte dat ik het mis heb. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat een zichzelf respecterende uitgeverij of auteur volgend jaar nog boeken in gaat sturen.

Uiteraard zal ik komende zaterdag niet aanwezig zijn. Ik zou niet durven.