Boeiende voetnootdiscussie in HP/De Tijd over de vraag wie wie beïnvloedde. Kun je in het werk van Jan Wolkers sporen van de onverbiddelijke bestseller Ik, Jan Cremer terugvinden of is het werk van Cremer juist beïnvloed door wat Wolkers eerder schreef? In een artikel in het Financieel Dagblad vorig jaar beweerde Jaap Goedegebuure dat Cremer profijt trok van het werk van Jan Wolkers, terwijl hij in 1989 nog het tegenovergestelde leek te beweren. Nick Muller vroeg het maar aan Jan Cremer zelf:

Ik kende Wolkers al sinds de jaren vijftig, ik heb hem diverse keren bezocht en had al die jaren heel goed contact met hem. Ik weet dat hij mijn werk enorm bewonderde, ik gold als een soort loods voor hem.

Cremer vindt het dan ook kwalijk dat hij geen rol speelt in de biografie over Jan Wolkers door Onno Blom, terwijl hij er toch met de biograaf over heeft gesproken. Onno Blom:

Jan Cremer was geen loods voor Jan Wolkers. Cremer was ook niet eerder een ‘onverbloemde’ schrijver dan Wolkers. Omgekeerd lijkt Cremer me ook niet door Wolkers geïnspireerd.

Over Jaap Goedegebuure lijken de schrijver en de biograaf elkaar beter te kunnen vinden. Volgens Cremer is Goedegebuure ‘de weg kwijt’. En als Goedegebuure venijnig opmerkt dat je in de biografie van Wolkers duidelijk de hand van de weduwe herkent dan schiet Blom terug:

Wellicht is zijn visie wel een tikje gekleurd. In het archief op Texel vond ik nog een boos briefje van Goedegebuure, nadat Wolkers hem een ‘schooierachtige wekeling met de herseninhoud van een ziekelijke chimpansee’ had genoemd. Zelfs dát heeft de biografie niet gehaald.

Je kunt het hele boeiende artikel lezen op Blendl (€).

(foto Jan Cremer in 1964: Nijs, Jac. de / Anefo, CC0 1.0)