Wat andere schrijvers een gastschrijver noemen heet bij de Vrije Universiteit Amsterdam een Vrije Schrijver. Het afgelopen jaar vervulde Bas Heijne die functie en komend jaar zal Annelies Verbeke de taak overnemen, schrijft ze op haar Facebookpagina:

Vanavond werd na de Abraham Kuyperlezing van Bas Heijne in de Westerkerk in Amsterdam bekend gemaakt dat ik hem zal opvolgen als Vrije Schrijver aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ik zal de twaalfde Vrije Schrijver zijn aan de UA. Vanaf september zal ik een academisch jaar lang werken met studenten rond het jaarthema ‘connected world’. Verbonden wereld. Lezingen, colleges, een filmavond, en al wat ik er zelf nog bij zal verzinnen (de radertjes in mijn hoofd zijn prompt aan het werk geslagen). Een hele eer en een spannend vooruitzicht, een kans ook om enkele persoonlijke onderzoeken en interesses uit te diepen.

Eerdere Vrije Schrijvers waren: Bas Heijne (2017), Ernest van der Kwast (2016), Niña Weijers (2015), Joost de Vries (2014), P.F. Thomése (2013), Kristien Hemmerechts (2012), Ronald Giphart (2011), Renate Dorrestein (2010), Christine Otten (2009), Marcel Möring (2008) en Abdelkader Benali (2007).

(Foto: © Dolf Verlinden)