Was de aarde vroeger plat? (Gottmer, 2017) van Bette Westera heeft gisteren de Gouden Poëziemedaille gewonnen, de prijs voor de beste kinderpoëziebundel die om de twee jaar wordt uitgereikt door Poëziecentrum en CANON Cultuurcel.

Uit het juryrapport:

Westera is een meester in rijmen, klank- en woordspel. In ‘Wat was er eerder, de kip of het ei?’ ontregelt ze de bekende vraag in een absurde dialoog, die door het versnellende ritme en de klankherhalingen een plezier is om voor te dragen. In veel gedichten speelt ze met de verschillende betekenissen van woorden of verzint ze er nieuwe zoals ‘overgewichtloos’, ‘waaidagen’ en saaidagen’.
Was de aarde vroeger plat? is een ode aan de verwondering. Universele thema’s krijgen een gelaagdheid door de verrassende, nu eens luchtige en dan weer ingetogen benadering en door het vaak virtuoze taalspel van de dichter. De vragen over de tijd, over ouderdom, armoede en dood zijn niet gebonden aan leeftijd, wat deze bundel leeftijdloos maakt en een waardige winnaar van de Gouden Poëziemedaille 2018.

De andere genomineerden voor de Gouden Poëziemedaille, naast Bette Westera, waren: Robbert-Jan Henkes met Jij met mij (Querido, 2017), Edward van de Vendel met De Zombietrein en andere stripgedichten (Querido, 2017), Erik van Os & Elle van Lieshout met Niets liever dan jij (Querido, 2016) en ten slotte Linda Vogelesang met Gewoon een droom (Querido, 2017).