Gisteren berichtten we dat uitgeverij Meulenhoff met een verhalenbundel komt rond de Boekenweek met verhalen over het moederschap, geschreven door vrouwen. Maar dat is niet de enige bundel. In februari verschijnt een bundel essays, geschreven door vrouwen met als centrale vraag ‘Wat maakt de vrouw?’ De bundel die Wolf zal heten, met een knipoog naar Virginia Woolf, wordt samengesteld door Maartje Laterveer.

Aan de bundel, geen protestbundel benadrukt de uitgever, zal worden meegewerkt door Merel Bem, Basje Boer, Bo van Houwelingen, Emy Koopman, Anna Luyten, Nelleke Noordervliet en Naema Tahir.

De essays in Wolf zullen gaan over de vrouw als moeder, als meisje, als sprookjesprinses en superheld, als hoer of maagd, als leidinggevende of ondergeschikte, als huisvrouw, als oudere vrouw, als lustobject, als president, als rolmodel, als feeks, als lesbienne, als moslima, als mooie vrouw, als vrouw – en wat is dat dan?

Leonoor Broeder, uitgever non-fictie: ‘De gesprekken met Maartje waren al aan de gang voor de ophef rondom het boekenweekthema ontstond. Eens te meer is duidelijk geworden hoe groot de behoefte is aan een boek als Wolf. Onze gezamenlijke ambitie houdt niet op bij deze essaybundel, we gaan een duurzame samenwerking aan en onze wens is deze bundel een vervolg te geven. Atlas Contact wil boeken publiceren die ertoe doen, die een bijdrage leveren aan het debat.’

Maartje Laterveer: ‘Feminisme zie ik niet als een strijd tegen mannen, maar tegen ongelijkheid. We zijn niet uit op polarisatie, maar op een dialoog. Essays vormen een genre dat hiervoor bij uitstek geschikt is. Essays hebben een open karakter, ze gaan niet zozeer over de opinie van de schrijver als wel om de gedachtegang die tot die opinie leidde. Met deze essays willen we lezers prikkelen, bewust maken van de complexiteit van het onderwerp, en aanzetten tot verder denken over (on)gelijkheid.’

(foto via Flickr Commons)