Wat achterstallig prijzennieuws. Afgelopen vrijdag reikte de Haagse burgemeester Pauline Krikke de Jit Narain Cultuurprijs aan Jit Narain uit. De Jit Narain Cultuurprijs wordt uitgereikt voor iemand die zich buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de taal Sarnámi of voor de Surinaams-Hindustaanse geschiedenis of cultuur. Jit Narain was de grote voortrekker van de Sarnámi emancipatiebeweging in de tweede helft van de jaren ’70. Hij was de voorman van de beweging Kollektief Jumpa Rajguru, gaf het tijdschrift Sarnámi uit, hij schreef enkele leerboeken-Sárnami, maar bovenal: hij zette het Sarnámi als volwaardige literaire taal op de kaart met diepgravende poëzie, die is verzameld in inmiddels 11 bundels. Bij gelegenheid van deze prijsuitreiking bracht uitgeverij In de Knipscheer de eerste bundel van Narain in tientallen jaren in Nederland uit: een herziene herdruk van de bundel Waar ben je daar/Báte huwán tu kahán.

Bij dezelfde gelegenheid werd de eerste Jit Narain Lezing gehouden door prof. dr. Michiel van Kempen. Hij ging in op de positie van Hindostanen aan beide zijden van de oceaan in het krachtenveld India-Suriname-Nederland. Aan het eind bood hij laureaat Jit Narain een opmerkelijk cadeau aan: hij deed hem ‘vijf jaren Hindostaanse geschiedenis’ cadeau, omdat de immigratie volgens hem niet begonnen is met de Lalla Rookh op 5 juni 1873 maar al vijf jaar eerder, op 5 mei 1868 met het schip Crickett.

(foto: © Arnaud Roelofsz)