Twee dagen voordat de zaak zou verjaren, heeft de Noorse politie twee verdachten in beeld voor de aanslag op uitgever William Nygaard op 11 oktober 1993. Ook heeft het Openbaar Ministerie nu toegegeven dat de schietpartij — vandaag 25 jaar geleden — te maken had met de Noorse editie van The Satanic Verses van Salman Rushdie, iets waar iedere Noor altijd al van uitging.

Nygaard werd bij de schietpartij door drie kogels geraakt en voor dood achtergelaten bij zijn huis in Oslo. Hij overleefde de aanslag.

In 1989, kort na de verschijning van het boek in het Engels, had ayatollah Khomeini een fatwa uitgesproken tegen Rushdie omdat het boek beledigend zou zijn voor de islam.

Na de aanslag verklaarde de politie dat het feit dat Nygaard de uitgever van de Noorse vertaling was er niets mee te maken had. Justitie zegt nu dat het gaat om meer dan de aanslag op één man: ‘Dit was een gewelddadige poging om de vrijheid van meningsuiting om zeep te helpen.’

De zaak is nooit opgehelderd. Het is niet duidelijk of de politie nu aanhoudingen heeft gedaan. Noorse media zeggen dat het om twee verdachten gaat, een Iranees en een Libanees die vroeger in Noorwegen woonde.

Salman Rushdie is blij met het nieuws en hoopt dat de zaak na 25 jaar wordt opgelost. William Nygaard, nu 75 jaar oud, zegt dat hij nooit spijt heeft gehad van zijn beslissing om het omstreden boek uit te brengen.

Afbeelding: omslag van de Noorse pocketuitgave van The Satanic Verses.