‘Slechts’ 368 bladzijden telt Mooi doodliggen, het boek waarmee A.F.Th. van der Heijden terugkeert op het oude uitgeversnest van Querido. Dat heeft de uitgeverij zojuist bekend gemaakt in een persbericht.

Voor Mooi doodliggen liet Van der Heijden zich inspireren door nieuwsfeiten uit de lente en de zomer van 2018 rondom de ‘moord’ op de Russische journalist Arkadi Babtsjenko. Volgens de politie in Oekraïne was Babtsjenko bij zijn appartement in Kiev in de rug geschoten en werd hij bloedend aangetroffen door zijn vrouw. Al snel bleek dat de dood van de journalist in scène was gezet door de geheime dienst, in een poging de Russische huurmoordenaars te arresteren die het op zijn leven hadden gemunt.

Van der Heijden baseerde het levensverhaal van zijn personage Grigori Moerasjko losjes op dat van Babtsjenko. Moerasjko, die voor zijn krant het neerhalen van vlucht MX17 onderzoekt, blijkt te hebben samengespannen met de Oekraïense geheime dienst om de Russen te misleiden. Hij heeft zichzelf daarmee ongewild tot een verspreider van fake news gemaakt. Bevriende collega’s vallen hem massaal af. Het ergste is dat ook zijn geliefde Yulia zich door Grigori verraden voelt en hem verlaat. Door iedereen verstoten keert hij naar Rusland terug оm daar onverschrokken zijn onderzoek naar de toedracht van de vliegramp voort te zetten.

De roman verschijnt op 15 november.