Met een zin uit Tsjaikovskistraat 40 wint Pieter Waterdrinker de Tzum-prijs 2018. Waterdrinker ontvangt een beker en 95 euro, evenveel euro’s als woorden in de zin. De prijs gaat naar de mooiste zin uit een boek van 2017. De zin luidt:

Zou deze stad op een andere breedtegraad liggen, in een ander landschap, met een andere stand van de zon, zonder de ellenlange grijze maanden van regen, mist en grauwheid, niet op deze schrale moerasgrond staan, in de bodem waarvan de botten liggen van de ontelbare stakkers die hun leven bij de bouw ervan hebben gelaten, maar op een rots, te midden van fraaie glooiende heuvels, met de zwartinkten silhouetten van olijfbomen en cipressen, dan zou Sint-Petersburg met zijn grande armée van mintgroene, zachtroze, bosbesrode en geel gesausde pleisterwerkgevels Florence met gemak naar de kroon steken.

In eerste instantie lijkt de zin er een van het type ‘Als mijn oom borsten had gehad, dan was het mijn tante’ te zijn, maar de zin zit vernuftiger in elkaar. Dat komt door de volgorde, waardoor de zin eindigt in een inhoudelijke climax. Had Waterdrinker Sint-Petersburg direct met Florence vergeleken en daarna de redenen gegeven, dan was het hele effect weg. Nu gaan we van moerasgrond naar rots en gaan we van grauw naar kleur. De zin vormt een mooie weerspiegeling van de prachtige roman die Waterdrinker schreef, een ode aan Sint-Petersburg, de stad waarvan hij langzaamaan is gaan houden en waar hij letterlijk zijn grote liefde vond.

Er waren diverse zinnen van Pieter Waterdrinker genomineerd, onder meer een zin van meer dan 700 woorden. Dit jaar ging de uiteindelijke strijd tussen zinnen uit Klont van Maxim Februari en Tsjaikovskistraat 40 van Pieter Waterdrinker. De jury koos uiteindelijk voor een zin vol Oostblokoptimisme.

Tsjaikovskistraat 40 van Pieter Waterdrinker dingt ook nog mee naar de BookSpot Lezersprijs die op 8 november wordt uitgereikt.

De jury bestond uit de kernredactie van de literaire website Tzum: Roos Custers, Rieuwert Krol, Coen Peppelenbos, Bart Temme en Frank van Dijl.

Alle genomineerde zinnen, door jury en lezers, zijn hier na te lezen.

Eerdere winnaars van de Tzum-prijs zijn: Jeroen Olyslaegers (2017), Yves Petry (2016), Dimitri Verhulst (2015), Ilja Leonard Pfeijffer (2014), Anton Valens (2013), L.H. Wiener (2012), Peter Buwalda (2011), Tom Lanoye (2010), Erwin Mortier (2009), A.F.Th. van der Heijden (2008), Jeroen Brouwers (2007), Tommy Wieringa (2006), Ilja Leonard Pfeijffer (2005), Stijn Aerden (2004), Doeschka Meijsing (2003) en Paul Mennes (2002).