Uitgeverij Pluim krijgt een beetje de organisatievorm die de oude De Bezige Bij had: de coöperatie. De uitgeverij stuurt het volgende persbericht rond:

De Nederlandse en Vlaamse schrijvers bij de dit jaar opgerichte uitgeverij Pluim krijgen aandelen. Op 18 oktober is officieel Schrijverscoöperatie Pluim opgericht. Via de schrijverscoöperatie zijn schrijvers aandeelhouder van de uitgeverij. Volgens directeur Mizzi van der Pluijm onderstreept dit initiatief dat nieuwe tijden zijn aangebroken. ‘De auteur staat bij ons centraal. Dat zeggen meer uitgeverijen, maar recente gebeurtenissen in het boekenvak tonen aan dat auteurs in de praktijk speelbal van de eigenaren zijn. Uitgeverij Pluim wil er geen twijfel over laten bestaan om wie het allemaal draait.’ Inmiddels heeft de uitgeverij met 37 Nederlandse en Vlaamse schrijvers, waaronder Hanna Bervoets, Ellen Deckwitz, Dimitri Verhulst, Joris Luyendijk, Roos Schlikker, Jaap Scholten, P.F. Thomése, L.H. Wiener en Bert Wagendorp, de afspraak dat hun nieuwe boek verschijnt bij Pluim.

De schrijverscoöperatie heeft als aandeelhouder geen invloed op het dagelijkse beleid van Uitgeverij Pluim. Ze kunnen wel beslissen over eigendomsbeheer, investeringen en het benoemen van de directie. Het bestuur van Schrijverscoöperatie Pluim bestaat uit Dimitri Verhulst en Lieke Marsman.

Uitgeverij Pluim is een initiatief van Mizzi van der Pluijm en Rianne Blaakmeer. Zij vormden eerder de directie van uitgeverij Atlas Contact, onderdeel van VBK Uitgevers.