Hoofdredacteur Ton den Boon van de Dikke van Dale heeft gisteren bij de verkiezingen voor de gemeenteraad van de fusiegemeente West Betuwe niet gestemd. De inwoner van Varik, een van de dorpen die op 1 januari in West Betuwe opgaan, weigerde zijn stem uit te brengen omdat in de naam van de nieuwe gemeente volgens hem ten onrechte het koppelteken ontbreekt. Goed gespeld zou de gemeente West-Betuwe moeten heten.
In de NRC zegt Den Boon: ‘Het is kwalijk dat de nieuwe gemeente burgers voor het blok zet. Hoe moeten de bewoners zich nu aanduiden? Als West Betuwenaar? Zonder streepje is natuurlijk geen Nederlands.’ Volgens de hoofdredacteur van Nederlands meest gezaghebbende woordenboek wordt met weglating van het streepje de Spellingwet van 2006 overtreden. In een tweet noemt Den Boon zich ‘gelegenheidskoppeltekenactivist’.

Foto: De ongebruikte stempas van Ton den Boon. (Bron @tondenboon, Twitter)