Een forumdiscussie tijdens het het literaire festival Het Grote Gebeuren in Groningen leidde tot een ontboezeming van schrijfster Kristien Hemmerechts over haar collega’s. De discussie waaraan naast Hemmerechts ook schrijver Peter Middendorp en onderzoeksjournalist Marian Husken deelnamen ging over feit en fictie. Bij Middendorp stond zijn laatste roman centraal Jij bent van mij en van Kristien Hemmerechts het in 2014 verschenen De vrouw die de honden eten gaf. Op haar indringende roman waarin de vrouw van Marc Dutroux als verteller werd opgevoerd kreeg Hemmerechts enorm veel kritiek in Vlaanderen, vooral door mensen die het boek niet gelezen hadden.

In een verslag van het festival schrijft Joep van Ruiten in het Dagblad van het Noorden dat Hemmerechts niet onder de indruk was van de steun van haar collega’s. Haar uitgever had aan enkele collega’s gevraagd of ze het voor Hemmerechts wilden opnemen.

Daartoe nam hij contact op met Tom Lanoye, David Van Reybrouck en Stefan Hertmans, vertelde Hemmerechts. ‘Van Reybrouk was toen voorzitter van schrijversorganisatie PEN en zei: ‘Maar ze zit toch niet in de gevangenis?’ Tom Lanoye liet weten dat hij mij niet kon verdedigen, omdat ik had geposeerd voor een foto in Humo die de commotie op gang had gebracht. Alles wat er toen gebeurd is, heeft mij veranderd. Het heeft heel veel illusies weggenomen over mijn medemens.’

(foto: Twitteraccount van Het Grote Gebeuren)