Vanaf 1 januari vallen ook boeken onder de btw-verhoging van 9% (dit was 6%), maar het omprijzen van de boeken gaat nog niet vlekkeloos. Sommige uitgeverijen hebben de prijzen van hun boeken keurig met 3% verhoogd, anderen hebben dit (nog) niet gedaan, maar er zijn ook uitgeverijen die ineens meer dan 3% verhoging vragen.

Op de besloten Facebook-pagina voor boekhandelaren klaagt het boekenvak over de prijsverhoging bij uitgeverij Das Mag. In december kostte het nieuwe boek van Valeria Luiselli, Vertel met het einde, nog € 9,99, maar in januari vraagt Das Mag plotseling € 12,99 voor het boek.

Een Vlaamse boekhandelaar schrijft op Facebook:

Wil er iemand aan Das Mag uitleggen dat 3% niet gelijk is aan € 3… #vertelmeheteinde #wateenzooi

Een andere boekhandelaar schrijft:

Ik ben ook al twee dagen aan klanten aan het meedelen dat uitgeverijen de 3% hebben aangepakt om hun prijzen verder te verhogen. Het valt hen direct op omdat het nog niet omgestickerd is. Hebben ze bij de uitgeverijen denk ik niet helemaal over nagedacht.

En nog een reactie van een boekhandelaar:

Ik vind dat de uitgeverij misbruik maakt van de situatie om de BTW als excuus te gebruiken om een hogere prijs door te voeren.

Een directeur van een grote boekverkopersorganisatie probeert vervolgens uitleg te geven:

Natuurlijk is het lastig uitleggen aan klanten dan de verkoopprijzen met meer dan 3% verhoogd zijn. Maar laten we wel de uitgevers ondersteunen die nu eindelijk hun prijzen durven te verhogen. Voor alle duidelijkheid dat is de afgelopen 18 jaar amper voorgekomen. Terwijl ook bij boekhandels de kosten jaarlijks stijgen blijft de gemiddelde prijs gelijk. Dit betekent elk jaar interen op je eigen brutowinstmarge. We hebben als ondernemers hogere verkoopprijzen hard nodig om onze eigen kosten stijgingen te kunnen bekostigen.

Enfin, ook andere uitgeverijen gaan ineens heel vrij om met de btw-verhoging. Unieboek|Het Spectrum verhoogde het klassieke kookboek De Zilveren Lepel van € 45,- naar € 51,50 en vraagt voor de jeugdroman Password van Mirjam Mous nu € 12,50 in plaats van € 10,-.