De Costa Book Awards 2018 zijn deze week uitgereikt en een van de winnaars is Normal People van Sally Rooney. Zij won de prijs in de categorie romans. De jury schreef:

A trailblazing novel about modern life and love that will electrify any reader.

Er zijn verschillende categorieën waarin een Costa Book Award (opvolger van de Whitbread Book Award) gewonnen kan worden. De prijs voor het beste debuut ging naar The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle van Stuart Turton; de beste poëzie stond in Assurances van J.O. Morgan en het beste jeugdboek was The Skylarks’ War van Hilary McKay.

De prijs voor beste biografie ging naar The Cut Out Girl van de in Nederland geboren Bart van Es. Het is een biografie over het meisje Lien dat in Den Haag tijdens de oorlog in de familie van Van Es werd opgenomen. De jury:

The hidden gem of the year. Sensational and gripping, and shedding light on some of the most urgent issues of our time, this was our unanimous winner.

The Cut Out Girl is in het Nederlands uitgegeven door De Bezige Bij onder de titel Ver-geet-mij-niet. Van Es woont werkt in Engeland.

De uiteindelijke winnaar, de Costa Book of the Year, wordt op 29 januari bekend gemaakt. De categoriewinnaars krijgen ieder al 5.000 pond. De uiteindelijke winnaar van alle categorieën mag 30.000 pond bijschrijven op zijn of haar bankrekening.