Nina Polak heeft met haar roman Gebrek is een groot woord de BNG Bank Literatuurprijs 2018 gewonnen, de prijs voor aanstormend literair talent. Ze ontving de prijs vanmiddag in Amsterdam en ontving een bedrag van 15.000 euro.

De jury stelde eerst een shortlist samen waarop ook Merijn de Boer en Bertram Koeleman stonden.

De BNG Bank Literatuurprijs is een oeuvreprijs bedoeld voor Nederlandstalige auteurs van 40 jaar of jonger, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn. Ook hebben ze geen grote literaire prijs gewonnen.

De jury omschreef Gebrek is een groot woord als ‘een overtuigende proeve van sprankelend schrijverschap’.

De jury van de BNG Literatuurpijs bestond dit jaar uit juryvoorzitter Hetty Hafkamp (burgemeester van Bergen, Noord-Holland), Jacqueline Bel (universitair hoofddocent Moderne Nederlandse Letterkunde aan de VU), Arjan Peters (criticus voor de Volkskrant) en Arie Storm (schrijver en criticus).

Foto: Thomas de Veen op Twitter.