Buikbandjes

In mijn voortdurende strijd om niet onderdeel van een SBS-programma te worden waarin ze mensen hun huis uittakelen omdat ze alles wat ze in hun leven tegenkomen hun woning binnenslepen probeer ik zoveel mogelijk papier kwijt te raken. Regelmatig gaat er een tas vol boeken naar een fijn antiquariaat, maar omdat er gemiddeld zo’n drie boeken per week weer binnenkomen, heb je toch vooral het idee dat je aan het hozen bent in een roeibootje dat vroeg of later toch zinken zal.

En dan zijn we nu aanbeland bij de buikbandjes. Als je de eerste in een doos hebt gestopt, dan volgt de rest vanzelf en opeens heb je een verzameling.

Als ik morgen onder de tram kom (waarop ter geruststelling van mijn moeder weinig kans is, omdat ik alleen in Groningen en Leeuwarden zal rondwandelen) dan zal zo’n doosje buikbandjes meteen in de oudpapierbak belanden. Maar ik weet van wie ik De aanslag heb gekregen. En die historische quote van Tommy Wieringa op het boek van Boven is het stil ‘Sinds Gerbrand Bakker ben ik de op één na beste schrijver van Nederland.’ is natuurlijk een mijlpaal in de letteren. En die quote van Herman Koch kan ik ooit nog gebruiken voor Het Groot Blurbboek van Herman Koch.

Ik wacht nog even tot morgen met beslissen of ik ze weggooi. Het regent en de container voor oud papier kan net een nat pak opleveren. Ik stop de buikbandjes weer terug in de doos. Grote kans dat ik ze bij de volgende voorjaarsschoonmaak opnieuw tegenkom.

Coen Peppelenbos