Elfie Tromp en Urk

Elfie Tromp las deze week een column voor bij het radioprogramma De Nieuws BV. Aanleiding voor de column was het Wilders scanderende tuig dat op Urk het huis van een Marokkaans gezin binnendrong. Wilders verdedigde zich halfhartig bij Goedemorgen Nederland van WNL: ‘Ik voel mij niet verantwoordelijk voor iets wat ik niet heb gedaan.’ Je kunt natuurlijk betogen dat Wilders (en veel andere politici, ook van andere partijen) het klimaat geschapen hebben waarbinnen dit kon gebeuren, maar uiteindelijk zijn de jongeren zelf verantwoordelijk voor wat zij hebben gedaan.

Toen sprak Elfie Tromp een column uit.

‘Welkom in Urk waar de kleingeestigheid hand in hand gaat met de inteelt en ja dat mag ik zeggen want het is zo,’ zegt Tromp. Ze eindigt met de volgende zinnen: ‘Sommige stukken van Nederland zijn zo door en door rot dat ze maar het beste teruggegeven kunnen worden aan de zee. Wat mij betreft mogen ze de dijken alvast doorsteken bij Urk. Jammer van de gerookte paling, maar beter voor de rest van het land.’

Natuurlijk werd er daarna weer een hele lading shit over Tromp uitgestort door veelal anonieme Twitteraars en zelfs de burgemeester van Urk, van het CDA, bemoeide zich ermee.

Er vallen mij twee dingen op. Ten eerste: als de pratende patjepeeërs van Veronica Inside en de uitgerangeerde cabaretier Youp van ’t Hek in NRC Handelsblad weer eens de meest walgelijke dingen beweren over homo’s, dan voeren de heren en hun medestanders meestal als verdediging aan dat ze aan satire doen. VI is immers geen serieus programma en Van ’t Hek moet altijd lachen als hij wat tegenwind krijgt. De vorm en de stijl worden aangevoerd om maar te bewijzen dat ze niet echt bedoelen wat ze zeggen. Zegt iemand iets in een gesproken column waar de rechtse meute het niet mee eens is, dan wordt er aangifte gedaan (en niet alleen door de burgemeester) en de extreem-rechtse collega-columnist Sylvain Ephimenco noemt Tromp in Trouw ‘de misthoorn van linkse haat bij de publieke omroep BNN-Vara.’

Voor eventjes vergeten dat Tromp een schrijfster is die het genre column gebruikt met daarin het stijlmiddel van de ironische overdrijving omdat het je nu beter uitkomt. Of zouden er echt van die dombo’s zijn die denken dat Tromp daadwerkelijk pleit voor ‘genocide’? Ja, die bestaan; ze bestaan op één muisklik afstand van je. Selectieve opwinding over de vorm als je het niet eens bent met de ander, het heeft iets treurigs.

Ten tweede: ik deel Tromps afkeer van wat er gebeurd is, maar ik houd niet van de manier waarop ze dat doet. En dan heb ik het niet over het gebruik van ironie of hyperbolen of – zoals de omroep stelde – ‘pittige metaforen’. Wat ik niet prettig vind, is dat een groepje jongeren gelijkgeschakeld wordt met de totale bevolking van een dorp. Misschien komt dat omdat ik een paar fantastische mensen ken die wonen en werken op Urk. Zoals een groepje Marokkanen niet alle Marokkanen vertegenwoordigt, vertegenwoordigt een groepje Urkse jongeren niet de hele bevolking van Urk.

Je scoort in de media als je een zo extreem mogelijk standpunt inneemt, maar ik snak naar columnisten die naast hun enerzijds ook een anderzijds plaatsen.

Coen Peppelenbos