Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft besloten de Max Velthuijs-prijs voor kinderboekenillustraties 2019 toe te kennen aan Sylvia Weve. De Max Velthuijs-prijs is een oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden. De jury bestond uit Brian Elstak, Olivia Ettema, Jet van Overeem, Floor Rieder (voorzitter) en Emilie Sitzia.

Uit het juryrapport:

Haar illustraties voor kinderboeken zijn trefzeker, getuigen van flair en blinken uit in expressie. […] Voor elk boek, elk verhaal put Weve uit een palet aan technieken, beeldende middelen en stijlen. Van pentekening en geschilderd werk tot aan digitale collage. Met afwisselend in de hoofdrol: lijn, vorm, of juist kleur. Van eenvoudig en gestileerd tot aan barok. Humoristisch, poëtisch, of een tikkeltje surrealistisch. Weve kan het en doet het. Ze kiest niet alleen waar het verhaal om vraagt, maar ook waar ze zelf zin in heeft.

Afebeeling: © Chris van Houts