Auteur Murat Isik wint met zijn roman Wees onzichtbaar De Inktaap 2019. Isik, die genomineerd werd voor de literaire jongerenprijs dankzij het winnen van de Libris Literatuur Prijs 2018, nam op 12 maart zijn prijs in ontvangst tijdens de feestelijke slotdag in de Doelen te Rotterdam. Ruim 1.100 juryleden lazen deze editie de genomineerde titels en kozen Isiks boek als winnaar.

De Inktaap is dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. Scholieren van 15 t/m 19 jaar lezen hiervoor de winnende titels van de BNG Bank Literatuurprijs, de Libris Literatuur Prijs en de Bookspot Literatuurprijs (voorheen ECI Literatuurprijs), en kiezen daaruit hun favoriet. Naast Wees onzichtbaar van Murat Isik (Libris Literatuur Prijs 2018) waren ook En we noemen hem van Marjolijn van Heemstra (BNG Bank Literatuurprijs 2017) en De mensengenezer van Koen Peeters (ECI Literatuurprijs 2017) genomineerd.

Na een periode van intensief lezen, discussiëren en beoordelen schreven de schooljury’s allen een juryrapport. Een greep uit de bevindingen van de juryleden over Wees onzichtbaar:
– ‘Je krijgt als lezer de kans om (…) in het boek te duiken en te verzinken in de wereld van Metin.’
– ‘Een omgeving en geschiedenis die we niet allemaal kenden, maar via Metin hebben leren kennen.’
– ‘Dit boek laat je verbonden voelen met de schrijver en maakt het [verhaal] intrigerend om te lezen.’
– ‘[Dankzij de schrijfstijl] vlieg je als het ware door het verhaal heen.’
– ‘Een vlot te lezen boek, dat een diepe indruk maakt en dat tot op de laatste pagina boeiend blijft.’
De Prijs voor het Beste Juryrapport ging naar de leerlingen van het Goese Lyceum.

De prijs werd uitgereikt in het bijzijn van ruim zevenhonderd leerlingen en hun docenten tijdens de feestelijke slotdag in de Doelen te Rotterdam. Voorafgaand aan de prijsuitreiking kregen de jongeren een workshop columns schrijven van dichter Ellen Deckwitz, een masterclass redactie van Eva Gerrits en volgden ze colleges van onder meer literatuurwetenschappers Geert Buelens (Universiteit Utrecht) en Jeroen Dera (Radboud Universiteit). Verder ontmoetten en interviewden de juryleden de genomineerde auteurs en debatteerden zij op het podium over hun favoriet. Marjolijn van Heemstra kon wegens omstandigheden helaas niet bij de dag aanwezig zijn.

Twee van de drie genomineerden voor De Inktaap 2020 zijn inmiddels bekend: Nina Polak met Gebrek is een groot woord (BNG Bank Literatuurprijs 2019) en Tommy Wieringa met De Heilige Rita (Bookspot Literatuurprijs 2018). De derde auteur die kans maakt op de prijs wordt op 6 mei bekendgemaakt.

De Inktaap wordt sinds 2002 uitgereikt en siert de prijzenkast van menig gerenommeerd schrijver. Zo ontvingen onder meer Harry Mulisch (Siegfried, 2003), A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht, 2009), Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba, 2015), Connie Palmen (Jij zegt het, 2017) en Martin Michael Driessen (Rivieren, 2018) de prijs.