Nederland Leest 2018 is volledig aan ons voorbijgegaan, maar dit jaar zijn er nieuwe kansen: de CPNB heeft zojuist bekendgemaakt dat de door biograaf Onno Blom bij elkaar gebrachte bundel natuurverhalen Winterbloei van Jan Wolkers de Nederlanders aan het lezen moet krijgen in november 2019. Ronald Giphart schrijft het voorwoord en Aaf Brandt Corstius schrijft columns bij de verhalen (waaronder niet eerder uitgegeven werk), dagboekfragmenten, gedichten, tekeningen en foto’s over de natuur.

Borealis van Marloes Morshuis is dit jaar het cadeau van de bibliotheek voor Nederland Leest Junior. Het boek zal verspreid worden onder schoolkinderen van groep 7 en 8 en vmbo-leerlingen in jaar 1 en 2.

het thema van Nederland Leest is duurzaamheid. De tekst op de website is waarschijnlijk geschreven door dezelfde redacteur die ook het Boekenweekgeschenk heeft geredigeerd.