Altijd een mooi evenement: De Dag van de Literatuur in het zalencomplex de Doelen in Rotterdam. Ja, er zijn leerlingen die direct het pand verlaten om de stad te verkennen, en ja er zijn leerlingen die hier naartoe moesten en waarbij je het chagrijn van het gezicht ziet druipen, en ja sommige leerlingen zijn vooral geïnteresseerd in hun mobieltje, maar de allergrootste meerderheid bestaat uit leerlingen die werkelijk geïnteresseerd zijn in schrijvers. ‘Het geeft je weer hoop voor de toekomst,’ zei voormalig Dichter des Vaderlands Ester Naomi Perquin in de wandelgangen.

Ronald Giphart, Ellen Deckwitz en Abdelkader Benali

Wat ook hoop geeft: leerlingen kiezen hun eigen weg. Bij het laatste programma-onderdeel van de dag, een interview met Alex Boogers en Herman Koch zaten er meer dan honderd leerlingen in de zaal. Presentatrice Carolina Lo Galbo, die regelmatig vergat in de microfoon te praten, moest de zaal helaas meedelen dat Herman Koch er niet was. Je zou verwachten dat er op dat moment een stroom leerlingen de zaal zou verlaten omdat de bestsellerauteur er niet was, maar het tegendeel was het geval: ze bleven zitten, want ze waren gekomen voor Boogers. Dat Boogers populair was bleek wel na afloop toen hij nog met veel leerlingen op de foto moest. Boogers vertelde ook het perfecte verhaal voor leerlingen die niet het gymnasium hadden doorlopen, die geen ouders hadden die het lezen stimuleerden en die zichzelf toch hadden opgewerkt tot echte lezers.

Arthur Japin

Ook Arthur Japin ging bereidwillig met iedereen op de foto en bereikte bij zijn voordracht de eenlingen in de zaal door zijn verhaal juist op hen toe te spitsen. En geen knieval voor het publiek met zijn keuze voor zijn favoriete schrijver: Marguerite Yourcenar. Joke van Leeuwen kreeg de zaal aan het lachen, zodat ze na afloop van haar optreden met donderend applaus in de coulissen verdween na nog een hups kniksje gemaakt te hebben.

Joke van Leeuwen

Een grote favoriet de Tzum-redactieleden was Connie Palmen die niet zo goed overweg kon met de vragen en tussentijdse conclusies van Carolina Lo Galbo, maar die ondanks de vragen toch indringende zaken wist te melden over de liefde. Die vrouw zouden we graag nog een heel uur willen horen, maar helaas kan dat niet.

Connie Palmen

Ingmar Heytze zorgt normaal altijd voor het broodnodige lucht tussen de ernstige literaire teksten, maar hij had de pech om na de volkszanger Bert Wabbe te moeten optreden die een hele zaal wist te laten meezingen en -klappen.

IMG_4516

Bert Wabbe

Bert Wabbe

We kunnen het eens zijn met Ester Naomi Perquin: de Dag van de Literatuur laat je zien dat er nog hordes leerlingen zijn die wel willen lezen. Dat ze die nog maar jaren mogen organiseren (en graag ook nog een Dag van de Jeugdliteratuur erbij).

Met de groeten van de Tzum-redactie.