Ilja Leonard Pfeijffer heeft het werk van de literatuurcriticus Thierry Baudet bekeken, die deze week in het Amerikaanse blad Americian Affairs de roman Serotonine van Michel Houellebecq recenseerde. Pfeijffer heeft wel bewondering voor de diepgang van analyse, maar omdat Thierry Baudet anders dan de misogyne schrijver ook politicus is, is zijn flirt met het gedachtegoed van de schrijver wel gevaarlijk. Pfeijffer:

Hij keert zich tegen de idealen van de Franse Revolutie en pleit voor het herstel van zinvolle verbanden zoals de kerk, familie en het soevereine vaderland. Het individu vindt zijn vervulling in de rol die het heeft in een groter verband.

Dit is een puntgave weergave van het fascistische en nazistische ideaal. Hitler en Mussolini redeneerden exact langs dezelfde lijnen. Het bewonderenswaardige aan Baudets essay is nu juist dat hij er niet voor terugschrikt om zijn fascistische wereldbeeld expliciet te maken en logisch te onderbouwen. Hij wil geen cryptofascistje zijn, maar een echte, die er welbespraakt voor uitkomt.

Lees het hele stuk van Pfeijffer op de site van HP/De Tijd.