De Gouden Strop, een van de literatuurprijzen die gesponsord wordt door BookSpot, is vandaag gewonnen door Samantha Stroombergen voor thriller De witte kamer (Meulenhoff Boekerij). De prijs voor het beste spannende boek levert 20.000 euro op. De prijs voor het beste thrillerdebuut gaat naar Erik Betten met Quarantaine(Luitingh-Sijthoff). Hij mag 2.000 euro bijschrijven op zijn rekening. De uitreiking vond plaats in het RTL-programma 5 Uur Live. De witte kamer is overigens ook een debuut, maar waarschijnlijk niet goed genoeg om in aanmerking te komen voor de Schaduwprijs.

Uit het juryrapport:
De witte kamer is beklemmend en levensecht

Stroombergen schrijft met lef. Het actuele thema en de levendige personages zorgen voor een diepere laag in het boek. Alle hoofdpersonen zijn hun onschuld verloren door gebeurtenissen in het verleden. Hoe dit hun levens, denkwijze en handelen beïnvloedt, maakt Stroombergen heel invoelbaar. Ook haar beschrijvingen vanuit het perspectief van het slachtoffer, de journalist in de witte kamer, zijn beklemmend en levensecht. Daarmee biedt dit boek een mooie mix tussen mens en misdaad. De witte kamer is strak, maar dwingend opgebouwd naar een krachtige ontknoping. Er staan prachtige zinnen in die je graag zou overschrijven in een notitieboekje, om ze voor altijd bij je te houden.

Quarantaine getuigt van lef en vakmanschap

Erik Betten is een schrijver die buiten de gebaande paden durft te treden, die de lezer nauwelijks de tijd geeft om stil te staan bij de gebeurtenissen die elkaar in hoog tempo opvolgen. Een boek dat getuigt van lef en vakmanschap! Vanaf de eerste bladzijde zit het tempo van deze actuele thriller er meteen in. Het Fries in sommige dialogen werkt wellicht vervreemdend, maar de eigenzinnigheid en het vakmanschap van deze debutant weegt daar ruimschoots tegenop. Quarantaine is oorspronkelijk, actueel en stijlvast geschreven.

De jury van de BookSpot Gouden Strop 2019 bestond uit: juryvoorzitter Anniko van Santen (presentatrice Opsporing Verzocht), Jos van Cann (thrillerrecensent), Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen), Gijs Korevaar (eigenaar Thrillerweb en thrillerrecensent) en Lilian Hulzebos (medewerker Biblionet Groningen).

De uitreiking van de prijs gaat vooraf aan de Spannende Boekenweken. De schrijver van het geschenkboek is Thomas Olde Heuvelt: Dolores Dolly Poppedijn. Je krijgt het geschenk van de ‘Spannende Boeken Weken’ (zoals de CPNB het spelt) van 1 t/m 21 juni cadeau bij aankoop van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.