Kun je een minderheid opofferen?

Homme Olivier is een politicus uit het noorden van ons land. Hij probeert al jarenlang achter de schermen het noordelijke belang op de politieke agenda te krijgen en nu is het bijna zo ver: de gasproductie zal teruggedraaid worden, er komen herstelbetalingen en minstens zo belangrijk: hij zal wat meer tijd met zijn vrouw Richt door kunnen gaan brengen. ‘Het zou na jaren van onderhandelen en pijnlijke compromissen sluiten Hommes finest hour worden.’

Karin Werkman is een doortastende journaliste: ze durft orders naast zich neer te leggen als dat in het belang van de samenleving is.

Ze pakte haar telefoon. Het uitzenden van deze beelden zou Riemer waarschijnlijk de kop kosten als hoofdredacteur. Maar de beelden niet uitzenden zou het einde van de persvrijheid betekenen.

Charlie Houblon heeft zich verschanst in een verlaten laboratorium in het Petrus Camper Ziekenhuis in Groningen. Alle andere medewerkers hebben zich uit de voeten gemaakt, op de vlucht voor oeroude bacteriën die mensen in ‘dodelingen’ veranderen. Maar Houblon geeft niet op:

Zo was ze. Het onderzoek ging altijd voor. Altijd. Als ze iets op het spoor was, voelden eten en slapen al als nutteloze onderbrekingen.

Quarantaine is in eerste instantie een gewone thriller: een spannend verhaal waarbij de nadruk ligt op actie en gevaar. Op het moment dat de bacterie het noorden van Nederland in haar greep krijgt, is niemand zijn leven meer zeker. Wanneer je besmet raakt zijn de gevolgen gruwelijk en onomkeerbaar. De politici in het westen van Nederland weten eigenlijk niets beters te verzinnen dan het noorden hermetisch af te sluiten. Iedereen die toch de rivieren of het IJsselmeer over probeert te steken, wordt rücksichtslos neergeknald. Wanneer de zo gevierde Homme Olivier plotseling als zondebok wordt weggezet, gaat hij ervandoor, terug naar Friesland, op zoek naar zijn vrouw. Deze spannende vlucht met diverse achtervolgingen, ontmoetingen met rancuneuze Friezen en natuurlijk onverwachte bondgenoten wordt steeds afgewisseld met hoofdstukken over Karin Werkman die probeert de waarheid over het handelen van de regering zichtbaar te maken en Charlie Houblon die in Groningen onder afschuwelijke omstandigheden aan een medicijn werkt.

Maar Quarantaine is meer dan een boek vol actie en gevaar. Erik Betten, geboren in Leeuwarden, legt de vinger in zijn fictie namelijk wel degelijk op een zere plek: veel mensen in Groningen, Drenthe en Friesland voelen zich niet gezien en gehoord door de beleidsmakers en de nieuwszenders in Den Haag en Hilversum en met dat gegeven speelt Betten. Verder roept het boek de nodige ethische vragen op: kun je een minderheid zomaar opofferen zodat andere mensen een ramp kunnen overleven? Dat sommige Friezen wel erg stereotiep neergezet worden, dat niet alle Friese zinsneden door iedereen begrepen zullen worden en dat het onduidelijk is waarom ‘dodelingen’ opeens ‘smoorders’ genoemd worden, doet derhalve weinig af aan dit geslaagde thrillerdebuut.

Cilla Geurtsen

Erik Betten – Quarantaine. Luitingh-Sijthoff, Amsterdam, 350 blz. € 19,95.