De goede zoon van Rob van Essen, maandag onderscheiden met de Libris Literatuur Prijs, is automatisch genomineerd voor De Inktaap 2020, dé jongerenprijs van de Nederlandse literatuur. De andere auteurs die scholieren van 15 tot en met 19 jaar gaan lezen zijn Nina Polak met Gebrek is een groot woord en Tommy Wieringa met De heilige Rita. Voor deze boeken kregen ze respectievelijk de BNG Bank Literatuurprijs en de BookSpot Literatuurprijs.

Wieringa won met zijn boek Dit zijn de namen De Inktaap 2014. Hij is daarmee de eerste auteur die de kans krijgt om de prijs voor een tweede keer te ontvangen.

Na het lezen van de drie titels kiezen de leerlingen uiteindelijk in een debat op school hun winnende titel. De resultaten van alle jury’s samen bepalen welk boek De Inktaap 2020 wint. Die wordt in het voorjaar in Rotterdam uitgereikt aan de schrijver van de winnende titel.

De Inktaap bestaat sinds 2002. Eerdere winnaars zijn Harry Mulisch (Siegfried, 2003), A.F.Th. van der Heijden (Het schervengericht, 2009), Tommy Wieringa (Dit zijn de namen, 2014), Ilja Leonard Pfeijffer (La Superba, 2015), Connie Palmen (Jij zegt het, 2017), Martin Michael Driessen (Rivieren, 2018) en Murat Isik (Wees onzichtbaar, 2019). Isik over De Inktaap: ‘Wie zegt dat jongeren tegenwoordig nauwelijks lezen (…), moet de leerlingen die meestemden voor De Inktaap horen praten over literatuur. Zoveel bevlogenheid en empathie.’