De Open Universiteit kent een eredoctoraat toe aan Carolijn Visser. Visser ontvangt het eredoctoraat voor de hoge kwaliteit en grote maatschappelijke betekenis van haar reisverhalen, reportages en literair-historisch werk. Dat laat de Open Universiteit in een persbericht weten.

Carolijn Visser reist al decennialang de hele wereld over en verdiepte zich in talloze samenlevingen, waarbij haar belangstelling vooral uitgaat naar communistische en postcommunistische landen. Op meeslepende wijze weet zij verre culturen aanschouwelijk te maken en het recente verleden tot leven te wekken. Haar indrukwekkende oeuvre wordt dan ook door een breed publiek gelezen en gewaardeerd. Zo won zij in 2017 de Libris Geschiedenisprijs voor haar boek Selma, aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao, over een gezin in China dat slachtoffer werd van de maoïstische Culturele Revolutie. Haar werk getuigt van een diepe belangstelling voor de persoonlijke verhalen en de weerbaarheid van mensen onder barre omstandigheden.