Op de pagina van de organisatie staat niet veel meer dan er in de kop van dit artikel staat: Leeuwarden stelt zich officieel kandidaat als UNESCO City of Literature. Sinds enkele maanden was de organisatie de mogelijkheden aan het onderzoeken of de kandidaatsstelling mogelijk was door met allerlei spelers in het Friese literaire veld te spreken. Deze actie volgt op het zeer succesvol verlopen jaar 2018 waarin Leeuwarden en Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa waren.

Sinds 2004 zijn er twintig steden door Unesco tot City of Literature benoemd. Steden zoals Praag, Dublin, Edinburgh, Granada en Krakau. Sinds 2017 mag ook Utrecht zich als eerste Nederlandse stad rekenen tot UNESCO City of Literature. Je maakt niet alleen kans op deze prestigieuze titel als je als stad een lange en indrukwekkende geschiedenis in de letteren kent. Ook vandaag de dag moet het bruisen van de literatuurfestivals, schrijvers, boekhandels en uitgevers. Juist niet de metropolen maken kans op de titel, maar de steden die zich helemaal kunnen toeleggen op de letteren, het juiste formaat hebben om efficiënt te kunnen samenwerken met internationale partners en flexibel en ondernemend genoeg zijn om projecten in korte tijd van de grond te krijgen.

Op de site van de gemeente Leeuwarden is het nieuws nog niet helemaal doorgedrongen. Het laatste nieuwsitem betreft daar de verkiezing van de mooiste boom van Leeuwarden. ‘Vorig jaar wonnen een aantal prachtige sierkersen in Huizum de titel “Mooiste boom van 2018”.’

(foto: Leeuwarden augustus 2018, © CP)