Mensen van boven de zestig bloeien helemaal op als ze de naam van Godfried Bomans. De schrijver behaalde zijn roem voornamelijk dankzij radio- en tv-quizzen als Kopstukken en Hou je aan je woord. Zijn bekendste werken waren Erik of het klein insectenboek, Pieter Bas en De avonturen van Pa Pinkelman. Daarnaast schreef hij enorm veel nogal brave, ironische cursiefjes.

Of de humor van Bomans de tand des tijds heeft doorstaan kunnen we in het najaar toetsen, want dan verschijnt De brandmeester met meer dan 300 bladzijden proza. ‘Bomans is onmiskenbaar een meesterlijke schrijver, die zowel zeer ernstig als zeer lichtvoetig kon zijn,’ schrijft uitgeverij Van Oorschot. Bomans is de zevende schrijver die in de mooie reeks smalle dundrukboeken wordt opgenomen. Carmiggelt, Schmidt, Minco, Campert, Thijssen en Van Kooten gingen hem voor, waarmee de stand dode schrijvers – levende schrijvers nu 4 – 3 wordt.

(foto boven: Cinestud prinses 1963 Judith Bosch biedt Godfried Bomans een glas sherry aan, © Nijs, Jac. de / Anefo, CC0)

1