Ionica Smeets, hoogleraar wetenschapscommunicatie, is de juryvoorzitter van de Libris Literatuur Prijs in 2020. Op haar Twitter-account deelt ze vandaag haar eerste bevindingen als voorzitter.

Ze begint positief. Volgens Smeets verschijnen er veel romans, maar de kwaliteit van de Nederlandse literatuur vindt zij hoog.

Toch valt haar ook iets op. Smeets vindt dat er weinig romans in kranten worden besproken. Gelukkig eindigt ze weer met een positief punt.

Begin februari 2020 wordt de longlist van de Libris Literatuur Prijs gepubliceerd, hierop staan achttien titels. Rond maart, in de Boekenweek, volgt de shortlist met zes titels, waarna tot slot de prijswinnaar bekend wordt gemaakt op 11 mei tijdens een galadiner in Amsterdam. Traditiegetrouw wordt de uitreiking live uitgezonden in Nieuwsuur.

Naast Smeets zitten Bo van Houwelingen (recensent de Volkskrant), Dirk-Jan Arensman (recensent van de regionale krant Het Parool en de VPRO Gids), Christine Otten (schrijver en theatermaker) en Ronald Soetaert (emeritus hoogleraar Cultuur & Educatie, Universiteit Gent) in de jury.

Dit jaar won Rob van Essen de prestigieuze prijs voor zijn roman De goede zoon.

3

Reacties