Kritiek vanuit de populaire podcast Boeken FM op juryvoorzitter Kim Putters van de Libris Literatuur Prijs. In de podcast van Das Mag en De Groene Amsterdammer vallen Ellen Deckwitz, Joost de Vries en Charlotte Remarque over de longlist van de prijs. Die zou lijden onder een ‘mannenquotum’.

Het panel levert zijn kritiek in een live opname in De Nieuwe Liefde, tijdens een 11 onder 35-avond georganiseerd door uitgeverij Pluim. De schrijver van het boek 11 onder 35, Marja Pruis, heeft stellingen op een briefje geschreven waarover Boeken FM zich moet buigen. Op de stelling ‘De Libris-longlist zou nu ook volledig uit vrouwen kunnen bestaan’ antwoordt Deckwitz. ‘Daar hebben wij wel wat ideeën over.’

Als je kijkt naar de eindejaarslijstjes van het afgelopen jaar, maar ook op basis van onze eigen geweldige smaak, is de meerderheid van de beste boeken van vorig jaar in het Nederlandse taalgebied geschreven door vrouwen. Helaas heb je dan een jury van de Libris Literatuur Prijs dit jaar die wordt voorgezeten door Kim Putters, iemand die om de een of andere reden verslaafd is aan getallen, en dan krijg je dus dit: negen mannen en negen vrouwen, terwijl een heel aantal geweldige vrouwen het gewoon niet heeft gehaald.

Joost de Vries haakt in:

Volgens mij is het nu het zoveelste jaar op rij dat die longlist[ers] negen mannen en negen vrouwen zijn. Het staat niet in de statuten, het is niet geformaliseerd, maar ik denk dat elke juryvoorzitter er gewoon rekening mee houdt. Ik denk dat aanvankelijk bedacht was: Dan letten we in ieder geval op dat er genoeg vrouwen op de lijst staan. Ik denk dat we nu in de situatie zijn dat die ‘negen mannen en negen vrouwen’ dit jaar in het voordeel van de mannen was. Ik denk dat het een mannenquotum was, geen vrouwenquotum, aangezien er heel veel goede vrouwen zijn gepasseerd.

Charlotte Remarque merkt op dat de verhouding man-vrouw (over non-binaire personen wordt niet gesproken) de afgelopen decennia erg scheef is geweest (80 om 20 procent op de longlist, daarna nog schever): ‘Zoiets krijg je niet in twee jurygeneraties opgelost. […] Over een tijdje zul je vast een hele Libris longlist hebben zonder mannen, of bijna zonder.’ Deckwitz is somberder: ‘Ik waag het te betwijfelen.’ Daarop zegt De Vries: ‘Maar het is toch wel zo dat mannen nog steeds af en toe heel per ongeluk een goed boek kunnen schrijven?’

De jury van de Libris Literatuur Prijs bestaat dit jaar naast voorzitter Putters uit Dalilla Hermans, Lisa Kuitert, Joep van Ruiten en Vamba Sherif. De na de opname bekendgemaakte shortlist van de Libris Literatuur Prijs biedt in ieder geval hoop voor het boekenpanel: daarop staan twee mannen en vier vrouwen.