Wat hebben we al veel lol gehad om de aanschafsuggesties van NBD/Biblion die de organisatie weer doorverkoopt aan Bol.com waar ze opeens recensies heten. Vandaag citeerde Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja op Facebook de aanschafsuggestie bij zijn laatste bundel Ik ga het donker maken in de bossen van geschreven door R.J. Blom. Je krijgt de indruk dat R.J. Blom niet heel veel poëzie leest.

Deze dichtbundel van Tsead Bruinja moet beschouwd worden als moderne poëzie. De bundel (84 niet genummerde bladzijden) bevat vooral lange gedichten, die bij de lezer soms bewondering, soms afstand en dan weer verbazing opwekken. De dichter zoekt naar een andere wereld in zijn werk en toont die zoektocht nadrukkelijk, niet alleen in het geschreven woord, ook de manier waarop die woorden zijn gerangschikt, manifesteren zijn gedachten. Startende lezers zullen moeite hebben met de lange reeks woorden die op het eerste gezicht onsamenhangend lijkt, maar bij nader inzien begrijpelijke verhalen vertellen, onder andere in de Friese taal. De poëzie van Bruinja behoort bepaald niet tot de traditionele dichtkunst en duidelijk is dat Bruinja de lezer bewust in verwarring wenst te brengen, bijvoorbeeld met het gedicht ‘Uit en door’: ‘uit een bed / door een deur / op een toilet / door een deur / aan een tafel / door een deur’. De bundel is geschikt voor gevorderde poëzieliefhebbers en voor hen zeer geslaagd. Jammer dat de bundel geen kort cv bevat van de dichter (1974).

R.J. Blom

Ook de recensie van R.J. Blom lijkt te voldoen aan de beschrijving die hij geeft van de bundel van Bruinja, want ook bij hem vraag je je of hij ons bewust in verwarring wil brengen. En dan zie je het opeens: R.J. Blom schreef zelf ook een gedicht, maar dan in de vorm van een aanschafsuggestie. We reconstrueren even de oorspronkelijke vorm (helaas ontbreekt een cv van R.J. Blom).

Deze dichtbundel van Tsead Bruinja moet beschouwd worden
als moderne poëzie.

De bundel (84 niet genummerde bladzijden)
bevat vooral lange gedichten,
die bij de lezer soms bewondering,
soms afstand
en dan weer verbazing opwekken.

De dichter zoekt naar een andere wereld
in zijn werk en toont die zoektocht
nadrukkelijk,
niet alleen in het geschreven woord,
ook de manier waarop die woorden zijn gerangschikt,
manifesteren zijn gedachten.

Startende lezers zullen moeite hebben
met de lange reeks woorden
die op het eerste gezicht onsamenhangend lijkt,
maar bij nader inzien begrijpelijke
verhalen vertellen,
onder andere in de Friese taal.

De poëzie van Bruinja behoort bepaald niet
tot de traditionele dichtkunst
en duidelijk is dat Bruinja de lezer bewust in
verwarring wenst te brengen,

bijvoorbeeld met het gedicht ‘Uit en door’:
‘uit een bed
door een deur
op een toilet
door een deur
aan een tafel
door een deur’.

De bundel is geschikt
voor gevorderde poëzieliefhebbers
en voor hen zeer geslaagd.

Jammer dat de bundel geen kort cv bevat
van de dichter (1974).

R.J. Blom