‘If he did not actually make Plath’s reputation as a poet, on the strength of her end-of-life “extreme” verse, Alvarez was its most effective proponent.’ Dat schrijft The Guardian in een in memoriam over de maandag overleden dichter en criticus Al Alvarez. In 1990 verscheen in Nederland De wrede god: een studie over zelfmoord (The Savage God) waarin hij de zelfmoord van diverse schrijvers en kunstenaars, waaronder die van Plath, die hij persoonlijk gekend heeft. Door eigen hand, de bundel interviews over zelfmoord die Joost Zwagerman maakte, was geïnspireerd op de een zin van Alvarez: ‘Iemand die besloten heeft zelfmoord te plegen gaat een afgesloten, voor anderen ontoegankelijke wereld binnen.’

Hieronder een filmpje uit 2007 waarin Alvarez poëzie voordraagt.

In dit (eerste deel) van een documentaire over Plath, wordt Alvarez geïnterviewd.

Zie ook dit stuk in The Guardian.

(foto: Al Alvarez door Daniel case, via Wikimedia Commons, CC BY 2.0)