Twee weken geleden brachten we het bericht dat de verkoopsite Boek-plus in nieuwe gedaante verder zou gaan onder een andere naam en met een andere visie. De naam is
vanavond onthuld door Roeland Dobbelaer, eigenaar van De Leesclub van Alles en Boek-plus. Bazarow gaat de site heten. ‘Voor boeken én schrijvers’ is de slogan. Bazarow is een personage uit het boek Vaders en zonen van de Russische schrijver Ivan Toergenjev.

De site is nu nog krak en mik (kijk ook hier), maar zal deze week verbeterd worden. Bazarow moet een concurrent/collega worden van Bookaroo en Bol.

Op de site van De Leesclub van Alles staat een nog niet erg uitgebreide toelichting:

Het is zover. Bij een goed bezochte bijeenkomst van DLVALive presenteerden we maandagavond 7 oktober de plannen voor de nieuwe internetboekhandel Bazarow. Met Bazarow willen we een “kleine revolutie” – vreedzaam uiteraard – teweegbrengen in het boekenvak. Hopelijk met grote gevolgen.

Door de komst van de grote (inter-)nationale online boekhandels is de situatie in het boekenvak verslechterd. Boekhandels verdwijnen, uitgevers moeten grote inkoopkortingen toestaan waardoor de marges afnemen en er een kale bestsellercultuur ontstaat. Schrijvers en vertalers houden weinig over aan hun inspanningen.

Met ons initiatief willen we verschillende zaken stimuleren en geld in de sector houden:
• Op de eerste plaats gaat een substantieel deel van de netto-opbrengsten van Bazarow naar de (nog levende) Nederlandstalige schrijvers en vertalers van boeken.
• Op de tweede plaats respecteren we de standaard inkoopkorting voor uitgevers. Hoe groot we ook worden, we gaan niet met uitgevers onderhandelen om grotere kortingen te krijgen. Zo worden de uitgevers sterker!
• Op de derde plaats willen we de onafhankelijke boekhandel steunen. In ieder geval publicitair en op termijn mogelijk ook financieel.

Bestel je je boeken bij de onafhankelijke boekhandel, ga daar vooral mee door. Zo niet, maak dan toch vooral de overstap naar Bazarow. Neem hier alvast een kijkje op de site van Bazarow of abonneer je op het wekelijkse digitale magazine van Bazarow.

0

Reacties