Gisteren kwam Bazarow Live van 8 maart online en de nominaties voor de Libris Literatuur Prijs waren nog maar net bekend. Liliane Waanders vraagt aan gast Christine Otten wat ze van de nominaties vindt.

CO: Vijf mannen, één vrouw, terwijl, we hadden met elkaar in het voorgesprek al zo een paar vrouwen die indrukwekkende boeken hebben geschreven: Wytske Versteeg, Nina Polak, Eva Meijer…
LW: Femke Brockhus.
CO: Ja, Femke Brockhus. Het is onbestaanbaar, vind ik! Ja, sorry hoor, als ik in de jury had gezeten, dan was ik eruit gestapt. Gewoon principieel, omdat ik vind dat dat niet kan. En dan dat argument: het gaat alleen om de kwaliteit: dit wordt al eeuwen, echt eeuwen, gebezigd om vrouwen eruit te houden. Dus ik begrijp niet bij deze jury wat er is misgegaan.
LW: Is het nu extra erg omdat er vier vrouwen en maar één man in de jury zaten?
CO: Ik vind het niet extra erg, ik vind het extra verbazend. He is wel een bekend verschijnsel natuurlijk, dat vrouwen ook medeplichtig zijn aan de hele uitsluiting.

De jury van de Libris Literatuur Prijs 2023 bestaat uit: Beatrice de Graaf (voorzitter), Margot Dijkgraaf, Mira Feticu, Lies Schut en Yannick Dangre.