Vorige week donderdag werden twee Nobelprijzen voor Literatuur uitgereikt, maar dat was voor de Bestsellerlijst van deze week te kort dag om effect te hebben. Eerst moeten de bij- en herdukken weer in de winkel liggen. We moeten het deze week nog doen met de restanten van de Kinderboekenweek. De meeste kinderboeken op de lijst zitten alweer in een glijvlucht naar beneden. Dat betekent dat enkele literaire boeken weer een sprongetje kunnen maken.

Oek de Jong handhaaft zicht met Zwarte schuur op de vijfde plek, Griet Op de Beeck blijft met Let op mijn woorden ook stabiel, maar dan op 6. Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer stijgt van 27 naar 20.

In de staart van de lijst zien we een paar zakkers. De nachtstemmer van Maarten ’t Hart gaat van 37 naar 40 in de zesde week. Ronald Giphart profiteert nog niet van zijn optreden bij Pauw vorige week, want zijn roman Alle tijd zakt in de derde week van plek 43 naar 51. Als de 16 kinderboeken die nu nog voor hem in de lijst staan verdwijnen kan dat er volgende week een stuk rooskleuriger uitzien.